снимка на комън рейл

Дизел комънрейл

Какво представлява системата комън рейл (common rail)?

Вид система за впръскане на гориво, при която функциите за налягане и разпределяне на впръсканото гориво са разделени. Това става възможно посредством общ обем за акумулиране на налягането, който се състои именно от комън рейл дюзи и колектор.

Колкото до налягането, тук става дума за почти независещо от оборотите на двигателя впръскване и се създава от помпа за високо налягане. Именно по този начин системата комън рейл може да предложи значително по-голяма степен на гъвкавост при разпределянето на горивото. Към момента работните налягания достигат до 1600 bar при лекотоварни автомобили и до 1800 bar при тежкотоварни автомобили.

Описание на комън рейл системата

Тя се състои от четири основни елемента:

  • Помпа за високо налягане
  • Горивен колектор
  • Дюза
  • Електронен модул

Електронният модул контролира момента на впръскване и количеството гориво, което се освобождава в зависимост от работния режим на двигателя, налягането в общия колектор, както и околните условия.

Самата дозировка на горивото зависи от продължителността и налягането на самото впръскане. Налягането пък се управлява от специален клапан, който връща обратно излишното количество гориво в резервоара. При по-модерните и нови системи комън рейл, това се извършва от специално дозиращо устройство, което контролира темповете на нагнетяване на помпата.

Дюзата е тясно свързана с колектора чрез къси горивопроводи. При по-старите поколения системи има налични дюзи с електромагнитен клапан докато най-новите ползват пиезодюзи. С тяхна помощ, движението, триенето и теглото в дюзите са редуцирани. Всичко това води до значително по-малки интервали между впръскванията и съответно влияе върху поддържането на оптимален горивен разход.

Ремонт на комън рейл помпи

За разлика от другите системи, при комън рейл технологията се наблюдава отделна помпа за постоянно подаване на гориво. В сравнение с другите системи, при които трябва да се образува налягане отново и отново за всеки следващ цикъл, комън рейл системата непрекъснато разполага с такова. Това, разбира се, е съгласувано с работното състояние на двигателя. Валидно е дори в случаите, когато двигателят се намира в по-ниските обороти.

При проблеми с дизел комън рейл, можете да разчитате на 100% качествен, бърз, надежден и достъпен ремонт в София Дизел Център. При нас се работи съвестно и прецизно – клиентът си тръгва спокоен и удовлетворен от работата на нашите опитни специалисти. След като извършим ремонтната дейност за Вашия дизелов автомобил, нашият инженерен екип ще Ви даде и гаранция за извършения ремонт. Нашите специалисти работят само с оригинални ремонтни части, които да гарантират допълнително качествения ремонт.

снимка на горивна помпа
Горивна помпа

Ремонт на горивна помпа

За да се извърши ремонт на гнп, помпата трябва да се свали и да се види точно къде е проблема. Най-често това е запушване или сходен проблем. За да се установи точно какво се е случило с помпата, тя се поставя на специален уред стенд. При запушването се почиства помпата и след това се прави проверка.

“Изключително съм доволна от този сервиз, реагират бързо и работят качествено. Най-много ме впечатли, че всичко се случи в рамките на един работен ден.”

КРИСТИНА

Проверка и почистване на комън рейл помпи

При необходимост от проверка и почистване на комън рейл помпи, обърнете се към инженерите в София Дизел Център. Към днешна дата можем да Ви съдействаме с ремонт на дизел комънрейл за следните марки автомобили:

Alfa Romeo, Atlas, Audi, Avia, BMC, BMW, Bobcat, Bomag, Case, Caterpillar, CAT, Chevrolet, Chrysler, Citroen, Claas, Daf, Dacia, Daewoo, Daimler, Deutz, Dodge, Doosan, Fiat, Fedra, Fendt, Ford, Freightliner, Fuchs, Great Wall, Hitachi, Honda, Hyundai, Infinity, Intermix, International, Isuzu, Iveco, Jaguar, JCB, Jeep, John Deere, Kia, Kobelco, Komatsu, Krone, Kubota, Lancia, Land Rover, Landini, Laverda, Lexus, Liebherr, LiuGong, Mack, Man, Massey Ferguson, Mazda, Mercedes, Mini, Mitsubishi, Multicar, Neoplan, New Holland, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Rover, Saab, Scania, Seat, Setra, Skoda, Smart, Ssang Yong, Steyr, Subaru, Suzuki, Tata, Toyota, Turbosol, Unimog, Volkswagen, Volvo, Weber, Yamaguchi, Yanmar и др.

Споделете!

Facebook Коментари