ремонт на помпа

Помпа дюза принцип на работа

С коефициентът си на действие от 45%, двигателите с впръскваща технология помпа-дюза се смятат за едни от най-ефективните с вътрешно горене. При този вид система всеки от цилиндрите 1 единица помпа-дюза създава високо налягане за впръскване до 2,400 бара. Така горивото се впръсква в точния момент в точното количество. Тръбопроводите за високо налягане, нужни при впръскващата помпа с разделителна функция, отпадат при монтаж в цилиндровата глава. По този начин се създава механично налягане, а чрез допълнителна гърбица на разпределителния вал, който служи за управление на клапаните, се задейства плунжера – малко бутало. 

Тази специфична гърбица е профилирана така, че целият процес да се случва с висока скорост, необходимо за генериране на високо налягане. Така, процесът на впръскване бива контролиран от магнитен клапан. Имаме налягане едва когато магнитният клапан бива електрически затворен. Това обикновено става бързо като така се осигурява и рязко приключване на впръскването, което е изключително важно за пълно и чисто изгаряне. 

При този вид технология забелязваме някои основни предимства като значително по-малко отделяне на вредни вещества, по-нисък горивен разход и повече мощност. 

Slider image
Slider image
Slider image

Дизелова горивна помпа дюза принцип на работа

Функциите, които изпълнява горивната помпа са осигуряване на горивна смес при високо налягане в системата на двигателя с вътрешно горене и управление на впръскването в определени моменти. Поради това ГНП помпите – горивонагнетателните помпи – се определят като ключови устройства в бензиновите и дизелови двигатели. 

Естествено, горивната помпа се използва предимно при дизеловите двигатели. При тях горивната помпа може да се види само в тези агрегати, при които имаме система за директно впръскване на горивото. Горивната помпа работи под ниско налягане при бензиновите двигатели в сравнение с дизеловите. Тя не само подава горивната смес, но и служи като разпределител на горивото като това става с помощта на дюзите.

Споделете!

Facebook Коментари