ремонт на дизелови дюзи

Симптоми на запушена или развалена дизелова дюза 

Дюзите осигуряват необходимото количество гориво на двигателя преди всеки такт на възпламеняване. Коксуването, както и отлаганията, пречат на нормалното функциониране на дюзите.

При дизеловите мотори дюзите се наричат също и инжектори, които могат да се окажат причина за проблем. Преди време, дюзите бяха механични, докато в днешни дни са основно управляеми електронно с голяма прецизност.

Дюзите са свързани с останалите компоненти и сензори чрез компютъра на двигателя. В края на 80-90-те години на миналия век, карбураторът бе изместен от инжекционa поради ред предимства.

Най-основното се изразява в редуциране на разхода, и в сравнение със съвременните инжекционни карбуратори, те са изключително леки.

Благодарение на системите за впръскване на бензина става възможно използването на контролируем катализатор, съдействащ за пречистването на вредните емисии.

Причини за дефекти при дюзите

Ултрафинните отвори в дюзите могат много лесно да се запушат вследствие на лошо филтрирано гориво, при което дюзите може да откажат. Това обаче не винаги може да доведе до прекъсване в запалването, ала така или иначе проблемът трябва да бъде решен.

Дори едно леко отклонение в разпръскването на горивото може да окаже негативно влияние върху разхода и мощността.

Дюзите с директно впръскване на горивото биват изложени на тежки натоварвания в горивната камера. При това съществува риск от дефектиране на дюзите и други компоненти.

При дефектни дюзи материлът не успява да издържи на налягането и температурата, и започва износване в страничните им части. Това води до изменения в разпределението на горивото.

При двигатели с директно впръскване може да се получи коксуване, което създава пречки на нормалното функциониране на дюзите. Други възможни дефекти са къси съединения в бобините, отлагания и прекъснати връзки към компютъра.

Как да разберем дали дюзите са за смяна: симптоми за дефектни дюзи

При една или повече дефектни дюзи се наблюдават следните симптоми:

  • загуба на мощност;
  • отделяне на повече вредни емисии;
  • трудно „палене”;
  • увеличен разход на гориво;
  • „неспокойна” работа на двигателя;
  • прекъсване на запалването;
  • черен дим от ауспуха;
  • вибрация на двигателя при превключване на скоростите;

При ненавременно взети мерки, щетите могат да бъдат много сериозни. Например, ако неизгоряло докрай гориво се озове във филтъра за частици, той вероятно ще ги увреди, масленият филтър може да се отмие от стените на цилидрите и вследствие на това буталото да задере.

Запушени дюзи симптоми – нискокачественото гориво

Най-честата причина за запушване на дюзите е ползването на некачествено гориво. Ако включим в сметката и рядкото сменяне на горивния филтър, вероятността да се замърси и запуши е много голяма.  

Почистване, смяна и ремонт на дюзи цена в София Дизел Център

При силно упорити отлагания се прилага почистване с ултразвук. Също, добре е да се сменят и микрофилтрите, с които разполагат много дюзи. С течение на времето те също се запушват с отлагания от твърди частици, което затруднява пропускливостта им.

 

При установен проблем с дюзи дизел, съветваме ви да потърсите професионално съдействие от опитните специалисти в София Дизел Център, които ще разрешат проблема. Нашият инженерен екип ще провери дюзите и ще ви уведоми за необходимите последващи действия.

 

 

Споделете!

Facebook Коментари